Сензо-моторички улошци

Сензо-моторички улошци су намењени свима и за сваки тип и проблем са стопалима без обзира да ли се ради о деци, одраслима, рекреативцима или врхунским спортистима, остварују потпуно другачији утицај на стопало и тело у односу на све другетипове уложака за обућу.

Footpower улошци:

  • Коригују лоша држања код деце док се развијају и расту

  • Коригују статику стопала

  • Развијају физиолошки свод стопала код деце

  • Омогућавају сегментима, и свим зглобовима стопала да се крећу слободно што је и први предуслов за стабилан развој свода стопала током раста и развоја деце

  • Јачају мишиће стопала и подколенице

  • Су индивидуални улошци за свако дете и свако стопало

 

Сви други који су на нашем тржишту имају функцију потпоре, што значи да подупиру скелет што има своје велике недостатке.

Највећи проблем код потпорних уложака и ортопедских ципела је тај што уколико не радите вежбе за јачање мишића стопала и потколенице улошци могу направити већи проблем него корист.

Oдраслима и спортистима чине оптималну ангажованост свих мишића стопала и потколенице, бољу механику ходаи трчања умањујући могућност повређивања и потрошње хрскавице зглобова услед преоптерећења.

Израђују се по посебном принципу сензо-моторике, који подстиче рад мишића стопала и њихових тетива, као и мишића подколенице како приликом стајања тако и приликом хода.

Мишићу стопала јачају док год су деца на ногама и у сензо-моторичким улошцима, а нарочито ако су у покрету, трче, скачу, ходају. Footpower улошци врше утицај на координацију мускулатуре стопала одређеним притиском на специфичне нерве и тетиве у стопалу. Тим деловањем тело се временом адаптира и почиње да практикује нови, исправан модел покрета.

Комплетна анализа стопала (статичка и динамичка), препорука за коришћење и израда сензо-моторичких уложака врши се помоћу савремене спортске дијагностике и може се обавити у просторијама Центра за спортско усмеравање Покрет За Окрет (Булевар Михајла Пупина 11, Београд).

Слободни смо да тврдимо да су данас улошци потреби сваком. Не само онима који осећају телесне тегобе и имају проблема са стопалима, већ и спортистима, чак и онима који добро воде рачуна о очувању свог телесног здравља. Сви они који једном себи обазбеде и направе наше сензо-моторичке улошке схвате разлику. Желе да носе улошке увек и радо их пребацују из обуће у обуће. 

Улошци се праве на основу посебног протокола мерења, статичке и динамичке функције стопала, затим снимањем и анализом читавог тела током хода, као и утврђивањем постуралног статуса и телесних тегоба.

У ПРОШЛОСТИ КЛАСИЧНИ УЛОШЦИ УГЛАВНОМ СУ ИМАЛИ УЛОГУ „СТАТИЧКЕ“ ПОТПОРЕ СА ЦИЉЕМ ДА СТАБИЛИЗУЈУ СТОПАЛО.

Често су ти улошци били прилично непријатни за ношење, ограничавају покрет у зглобовима стопала, чак чине да мишићи ослабе, у неки случајевима и атрофирају јер нису били у функцији.То представља проблем јер су мишићи ти који треба да формирају свод стопала и омогуће функцију кретања и добре потпоре.

Дешавало се да ако не развијемо мишиће потколенице и скочног зглоба у довољној мери, и дође тренутак када престанемо са ношењем ПОТПОРНИХ уложака, долази до враћања сводова стопала у почетно, неразвијено стање. Најбитније је знати да ако дете носи потпорне улошке да је неопходно да ради вежбе или долази до атрофије мишиће стопала.

Мишићи нису у стању, довољнојаки да држе тежину читавог тела. У томе је највећа бесмисленост потпорних уложака, стабилизују зглобове, а мишићи времено слабе и добро вам је само док уложак носите.

Улошци по footpower-u, међутим раде по сасвим другом принципу: по принципу сензомоторике.

Потпуно другачија филозофија и принцип где је координација мускулатуре стопала под утицајем притиска на одређеним сензомоторним тачкама и тетивама сопала.

Тело се коригује и практикује нов, исправан модел покрета.
Подстичу се мишићи подколенице на већи мишићни рад у кретању и стајању и самим тим физиолошки свод стопала долази у развијено стање.
Footpower улошци се чак препоручују за врхунске спортисте јер пружају високу удобност ношења.

Footpower улошци користе капацитете људског мозга који је у стању да се прилагоди новим ситуацијама и да научи одржавање правиланог положаја тела (постуре). Након свесне перцепције и константног понављања наш мозак усваја нови, правилан покрет.

У супротном је недостатак што наш мозак памти нетачне, погрешне покрете услед бројних понављања који прелази у „аутоматским модел покрета“. Последица овог „погрешног“ покрета и држања су и погрешна оптерећења зглобова услед чега настаје бол. Бол је сигнал да нешто не радимо на исправан начин и да је погрешан обрзац потребно променити.

Footpower Сензо-моторик улошци (ортозе)“ врше корекцију кретањем (ходањем), помоћу поновљених покрета, стимулишући тело путем неуро-мишићног система.Побољшавају координацију ходања и оптимизују покрете.

Класични произвођачи уложака (ортоза) углавном решавају проблем сводова стопала правећи потпору скелету стопала.

Од 1991 Footpower фокусира свој рад ка развоју ортоза које посредством сензомоторног система врше утицај на наше стопало, апарат за кретање, читаво тело.

Један од најважнијих принципа овог решења је да мишићи морају имати довољно простора да се шире током контракција јер, поред зглобова представљају активни део покрета. Ортозе FOOTPOWER раде на паметно осмишљен начин тако да врше позитиван утицај на положај зглобова, али и тако да се несметано врши мишићни рад.

Footpower улошци користе капацитет људског мозга који је у стању да се прилагоди новим ситуацијама, новом облику кретања, а који уложак подстиче. Након великог броја понављања наш мозак бележи нове покрете у „подсвесном делу мозга“. Ми кретањем кроз нове форме и трајекторије омогућавамо да уложак јача слабе мишиће, одговорне за спуштене сводове стопала и не адекватно кретање.

Пре око 15 година када су постали популарни у централној Европи и полако почели да бивају широко распрострањени, представљали су праву иновацију за третман спуштених сводова стопала.

Појам „ортоза“ преовладава до тада, а говори заправо о корекцији стопала по принципу механичке потпоре, исправљањем малпозиције. Сензомоторне ортозе међутим, модификују активност мишића и мишићних група полазећи од стопала ширећи се кинетичким ланцима, фасцијалним трајекторијама, ка ногама до горњег дела тела, уместо само механичке подршке стопалу.

Појединачно постављени елементи на Footpower улошку ће утицати на различите сензорне органе стопала и на тај начин вршити позитивну реакцију мишића у сваком кораку. Ово утиче да се корисник исправи, али и да својим мишићима научи нове исправне образце кретања. Они се користе да коригују положај тела када класичне методе лечења не доприносе побољшању.

Такође користе се и у врхунском спорту. Превентивно од повређивања или за лечење преоптерећења у зглобовима. На пример сензомоторне ортозе користе се данас често за децу са дечијом церебралном парализом да се побољша мишићна координација и да се исправи малпозиција.Понекад ове ортозе могу чак бити алтернатива операцијама. Веома често такође стабилизују или побољшавају резултате операције.

Сензо-моторички улошци

ДЕЧИЈИ УЛОШЦИ ЗА ОБУЋУ

ДЕЧИЈИ УЛОШЦИ ЗА ОБУЋУ

Активира ослабеле, а одговорне мишиће за формирање сводова стопала и правилно држање тела. Једино исправан принцип у решавању проблема код спуштених и равних стопала код деце.

Posted by marekoneli in Улошци
УЛОШЦИ ЗА ОБУЋУ ЗА ОДРАСЛЕ

УЛОШЦИ ЗА ОБУЋУ ЗА ОДРАСЛЕ

Посебан рељеф уложака обезбеђује активацију мишића стопала и подколенице и релаксацију пренапрегнутих мишића. А са друге стране обезбеђује идеалну механику хода и стајања, смањујући бол у ногама…

Posted by marekoneli in Улошци
УЛОШЦИ ЗА СПОРТИСТЕ

УЛОШЦИ ЗА СПОРТИСТЕ

Sportsrunner уложак има за циљ да коригује деформитет стопала и слабости мишића стопала и потколенице који лоше утичу на цео коштано-зглобни систем и ствара преоптерећења на мишеће и зглобове.

Posted by marekoneli in Улошци