Senzo-motorički ulošci

Revolucionarni senzo-motorički ulošci za obuću aktiviraju inaktivne mišiće stopala i potkolenice, a relaksiraju prenapregnute, čineći neophodni mišićni balans i stabilizaciju skočnog zgloba i ostalih zglobova stopala koji se prenosi na sve gornje segmente tela i zglobove omogućavajući bolje držanje i funkciju karličnog pojasa, a samim tim i čitavog tela.

Mišići kod spuštenih svodova i ravnih tabana nisu u stanju, odnosno dovoljno jaki da drže težinu čitavog tela. U tome je najveća besmislenost potpornih uložaka (svi klasični ulošci), stabilizuju zglobove ograničavajući pokretljivost u njima, dok mišići vremenom još više slabe. A suština rešenja problema kod stopala je izbalansirana aktivnost svih mišića stopala i potkolenice.

Problemi stopala ukoliko nisu rođenjem predodređeni nastaju zato što stopalo nošenjem obuće dobija stabilnost, što utiče da vremenom mišići stopala i potkolenice oslabe i atrofiraju jer nisu bili u funkciji. To je razlog zašto mi danas uglavnom vidimo (insuficijentna) pasivna stopala koja su sa valgusima peta ili pronacijama.

U prošlosti klasični ortopedski ulošci uglavnom su imali ulogu „statičke“ potpore sa ciljem da stabilizuju stopalo. I dobro vam je samo dok uložak nosite. Ne rešavaju problem.

Često su ti ortopedski ulošci bili prilično neprijatni za nošenje, ograničavaju pokret u zglobovima stopala, čak čine da mišići oslabe, u neki slučajevima i atrofiraju jer nisu bili u funkciji. To predstavlja problem jer su mišići ti koji treba da formiraju svod stopala i omoguće funkciju kretanja, statike i dobre potpore.

Dešavalo se da ako ne razvijemo mišiće potkolenice i skočnog zgloba u dovoljnoj meri, i dođe trenutak kada prestanemo sa nošenjem POTPORNIH, ortopedskih uložaka, dolazi odmah do vraćanja svodova stopala u početno, ne razvijeno stanje. Najbitnije je znati da ako dete nosi potporne anatomske uloške da je neophodno da radi vežbe ili dolazi do atrofije mišiće stopala.

Senzo-ulošci

Senzo-motorički ulošci

Ortopedski ulošci “Zdrav i Prav”, međutim rade po sasvim drugom principu: po principu senzo-motorike, odnosno aktivacije mišića.

Potpuno drugačija filozofija i princip gde je koordinacija muskulature stopala pod uticajem pritiska na određenim senzo-motornim tačkama i tetivama stopala.

Telo se koriguje i praktikuje nov, ispravan model pokreta.

Podstiču se mišići podkolenice na veći mišićni rad u kretanju i stajanju i samim tim fiziološki svod stopala dolazi u razvijeno stanje.

„Zdrav i Prav“ senzo-motorički anatomski ulošci za obuću se čak preporučuju za vrhunske sportiste jer pružaju visoku udobnost nošenja i tokom trenažnih preopterećenja.

Senzo-motorički ulošci koriste kapacitete ljudskog mozga koji je u stanju da se prilagodi novim situacijama i da nauči održavanje pravilanog položaja tela (posture). Nakon svesne percepcije i konstantnog ponavljanja naš mozak usvaja novi, pravilan pokret.

U suprotnom je nedostatak što naš mozak pamti netačne, pogrešne pokrete usled brojnih ponavljanja koji prelazi u „automatskim model pokreta“. Posledica ovog „pogrešnog“ pokreta i držanja su i pogrešna opterećenja zglobova usled čega nastaje bol.

Senzo-motorički-ulošci-3

Bol je signal da nešto ne radimo na ispravan način i da je pogrešan obrazac potrebno promeniti.

Senzo-motorički ulošci za obuću (ortoze)“ vrše korekciju kretanjem (hodanjem), pomoću ponovljenih pokreta, stimulišući telo putem neuro-mišićnog sistema. Unapređuju koordinaciju hodanja i optimizuju pokrete. Klasični proizvođači ortopedskih uložaka (potpornih ortoza) uglavnom rešavaju problem svodova stopala praveći veštačku potporu skeletu stopala. Od 1991 Footpower fokusira svoj rad ka razvoju ortoza koje posredstvom senzo-motornog sistema vrše uticaj na naše stopalo, aparat za kretanje, čitavo telo.

Jedan od najvažnijih principa ovog rešenja je da mišići moraju imati dovoljno prostora da se šire tokom kontrakcija jer, pored zglobova predstavljaju aktivni deo pokreta. Senzo-motoričke ortoze rade na pametno osmišljen način, tako da vrše pozitivan uticaj na položaj zglobova, ali i tako da se nesmetano vrši mišićni rad.

Senzo-motorilki ulošci za obuću koriste kapacitet ljudskog mozga koji je u stanju da se prilagodi novim situacijama, novom obliku kretanja, a koji uložak podstiče. Nakon velikog broja ponavljanja naš mozak beleži nove pokrete u „podsvesnom delu mozga“. Mi kretanjem kroz nove forme i trajektorije omogućavamo da uložak jača slabe mišiće, odgovorne za spuštene svodove stopala i ne adekvatno kretanje.

Pre skoro 30 godina kada su postali popularni u centralnoj Evropi i polako počeli da bivaju široko rasprostranjeni, predstavljali su pravu inovaciju za tretman spuštenih svodova stopala.

Senzo-motorički-ulošci-2

Pojam „ortoza“ preovladava do tada, a govori zapravo o korekciji stopala po principu mehaničke potpore, ispravljanjem malpozicije. Senzo-motorne ortoze međutim, modifikuju aktivnost mišića i mišićnih grupa polazeći od stopala šireći se kinetičkim lancima, fascijalnim trajektorijama, ka nogama do gornjeg dela tela, umesto samo mehaničke podrške stopalu.

Pojedinačno postavljeni elementi na senzo-motoričkom ulošku će uticati na različite senzorne organe stopala i na taj način vršiti pozitivnu reakciju mišića u svakom koraku. Ovo utiče da se korisnik ispravi, ali i da svojim mišićima nauči nove ispravne obrazce kretanja. Oni se koriste da koriguju položaj tela kada klasične metode lečenja ne doprinose poboljšanju.

Takođe koriste se i u vrhunskom sportu. Preventivno od povređivanja ili za lečenje preopterećenja u zglobovima. Na primer senzo-motorne ortoze koriste se danas često za decu sa dečijom cerebralnom paralizom da se poboljša mišićna koordinacija i da se ispravi malpozicija. Ponekad ove ortoze mogu čak biti alternativa operacijama. Veoma često takođe stabilizuju ili poboljšavaju rezultate operacije.

Ulošci za cipele ELEGANT
Anatomski ulošci TERAPEUT
Ortopedski ulošci za tinejdžere TINDŽI
Ulošci za ravna stopala SKOČKO
%d bloggers like this: