Obuća za malu decu

Kada je dete stalo na svoje noge i prohodalo postavlja se pitanje koja i kakva obuća je potrebna detetu.

Ako smo u kući i temperatura je viša od sobne najbolje je da dete bude boso bez čarapa pri čemu je potrebno raskloniti sve na šta bi dete moglo da stane i povredi se. Ukoliko to nije slučaj najbolje je da nosi čarapice sa gumenim đonom koje povećavaju trenje i onemogućuju proklizavanje. Treba shvatiti da je detetu najbolje kad je boso. Roditeljima danas je to teško razumljivo. 

Kada je boso detetu je tako najkomotnije. Dečije stopalo pored male telesne težine štiti masno jastuče na tabanima koji je odličan izolator od hladnoće, a štit od povređivanja. Boso dete se oseća sigurnije jer nema proklizavanja. Mišići stopala i potkolenice, kojima je nužan podsticaj za razvoj, spontano jačaju. Centar za ravnotežu dobija stimulus i podsticaj u svakom trenutku i razvija se na najbolji mogući način.

Na tabanima se nalaze mnogi nervni završeci koji šalju CNS mnoge informacije pri svakom koraku o podlozi po kojoj se dete kreće, čime stopala i skočni zglob bolje reaguju u novim i nepredviđenim okolnostima, dete biva otpornije, sposobnije i pametnije.

Prilikom kupovine obuće na kraju, najvažnije ja da đon bude što tanji, da omogućava što prisniji kontakt dečijeg stopala sa podlogom. Da omogućava lak prelom obuće tokom faze odraza na prednjem delu stopala i da pruža koliko toliku ventilaciju kako bi se stopala manje znojila. Isto tako je važno da unutrašnjost obuće, na koju naleže taban bude tvrd, bez mekih jastučića i veštačke podrške svodu stopala, tzv. anatomski uložak. To je važno kako bi mišići stopala i potkolenice uspostavili funkciju potpore i spontano se razvijali.

Dete podsećamo ima svoje masno jastuče nepotrebna mu je mekoća debljeg đona obuće ili anatomskog uloška. To samo umanjuje funkciju mišića kojima je potreban podsticaj za razvoj.

%d bloggers like this: